Voorbeschouwing Topklasse F

Het formuleren van een doelstelling, het vergelijken met andere teams, het noemen van titelkandidaten en het noemen van ploegen die het lastig gaan krijgen. Menig voetballiefhebber kent het wel en menig liefhebber is er bovendien ook erg goed in: het filosoferen en discussiëren voor aanvang van het nieuwe voetbalseizoen. En hoe dichterbij het komt, hoe groter de honger naar de bal.

Zo staat ook de Topklasse F weer voor de deur. Een competitie met voor het eerst veertien ploegen. Zes daarvan zijn nieuw, al is er maar één die voor het eerst in de historie uitkomt in de hoogste noordelijke zaalvoetbalcompetitie. Liefst 26 duels gaan er dus gespeeld worden door de teams en zoals altijd in elke competitie zijn er ook nu weer favorieten. ZaalvoetbalNoord/zvv REUZ probeert er een objectieve voorbeschouwing van te maken.

Titelkandidaten
Om zvv Urk kunnen wij niet heen als titelkandidaat. De polderbewoners zijn gedegradeerd uit de 1e Divisie maar hebben meermaals laten zien te fungeren als echte heen en weer. Een seizoen eerder werd de titel namelijk gegrepen in de Topklasse F. De ploeg van Herman Spel mag nu dus weer richting het Noorden reizen. De equipe zelf is qua spelers weinig veranderd. Ongetwijfeld zijn Jelbert Loosman en Kees de Boer de scorende spelmakers. Met Willem de Borst hebben de Urkers bovendien een uiterst stabiele doelman.

Op gelijke hoogte staat het verrassende Futsal Delfzijl. Afgelopen seizoen bewezen de Noord-Groningen niet zomaar een promovendus te zijn. Met een keurige tweede plaats werd nacompetitie afgedwongen. Daarin ging het ten onder tegen zvv De Ruif maar de naam Futsal Delfzijl was wel definitief gevestigd. Dit seizoen zijn de verwachtingen van buitenaf dan misschien wel net zo groot. Tim de Groot, Aldin Hedzic en Ahmet Kiraz zijn erbij gekomen, wat maakt dat de ploeg van René Yagu ook dit seizoen weer één is om rekening mee te houden.

Outsiders
Achter zvv Urk en Futsal Delfzijl zijn er in de Topklasse F altijd outsiders. Of een kampioenschap realistisch is, is de vraag, maar de nacompetitie zit er zeker in. Futsal Marum is zo’n ploeg die dat zou kunnen. Afgelopen seizoen lukte dat ook dus waarom nu niet weer. De Marummers kennen wel de nodige mutaties in de selectie. De ploeg staat onder leiding van de van Futsal Dragten overgekomen Erik Donker als vervanger van Andy de Jong. Doelman Klaas Kleiker, Noël Kailola en Daniel Laturiuw zijn vertrokken, daarentegen komt Arnoud Donker over van Futsal Dragten. Ook de derde Donker, Benjamin, was trainer/coach bij Drachtster Boys, komt naar Marum als speler.

Futsal Dragten hikt al een paar seizoen tegen tegen de (sub)top aan. Eén keer eerder haalden de Friezen de nacompetitie, afgelopen seizoen net niet maar wel een prima derde plaats. Al eerder benoemd zijn de Donkers bij Dragten zijnvertrokken, Luchien Eding is gehaald als nieuwe trainer/coach. Naast Donker zijn ook Thommy Saija en Dennis Janssen gestopt.

SV Bedum presteert elk seizoen in de Topklasse een stukje beter. In 2013/14 zevende, 2014/15 vijfde en afgelopen seizoen vierde. Wat betreft die stijgende lijn lijkt een plaats derde of hoger dus logisch. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is uiteraard de vraag. Qua aantallen heeft Bedum nogal wat moeten incasseren. Begenadigd zaalvoetballer Soeratmin Venema verkast naar Inter Maluku, Emre Sonmez gaat terug naar Drs. Vijfje en Jeffrey Noorveld en doelman Nico Homan zijn gestopt. Daartegenover staat Benjamin van Aurich dit seizoen onder de lat en komt Arnold van der Ploeg over van het veld. Uiteraard zijn ook de scorende broers Roorda (Frank en Sander) nog steeds te bewonderen in het paars/zwart.

Zvv WMC trok zich gedurende 2015/16 terug uit de 1e Divisie. Dat betekende een automatische degradatie (op punten was de ploeg waarschijnlijk ook gedegradeerd) naar de Topklasse F. Wanneer WMC in die Topklasse zat was het bijna standaard een hoogvlieger. Onder trainer/coach Marcel Kruize herbergde de Winschoters een aantal klasbakken die met de Groningse mentaliteit lasten te verslaan waren. Dit seizoen zal dat vermoedelijk anders zijn. In ieder geval zwaait Kruize er de scepter niet meer, de onbekende Bert Huizinga is de nieuwe coach. Hij moet WMC gaan leiden zonder sterspeler Marcel Smit. Smit transfereert naar de enige Groninger 1e Divisionist Leekster Eagles.

Zvv REUZ is uitgegroeid tot een stabiele Topklasser. De ploeg van Mike Baalmans is namelijk een vaste middenmoter die een klein beetje omhoog kan kijken. Met een zesde plaats vorig seizoen was dat een prima prestatie gezien de slepende blessuregevallen. Deze zijn inmiddels grotendeels hersteld, Roy de Bruin is terug uit Curaçao en Tim van Huffelen (afkomstig van Futsal Rolde) geeft de selectie een kwaliteitsimpuls.

Futsal Winsum was vorig seizoen een stabiele middenmoter. En dat is een knappe prestatie van trainer/coach Marc Krüger die begon met een nieuwe selectie met louter spelers uit Winsum e.o. Voor het komende seizoen komen Edu de Jonge Rosa, Remy Nieborg en David Villar over, waarbij met name de Jonge Rosa een klasbak is.

Wat training al niet met een team kan doen. Drs. Vijfje heeft dat, onder leiding van Sees Bergman en Bert Barelds (vandaar denk ik ook zijn transfer naar de Eagles ;), bewezen in de Topklasse F. 2015/16 begon namelijk erg stroef voor de studenten en een degradatiekandidaat was geboren. Na de winterstop brak het Vijfje-geweld echter los en volgde er zege op zege. En dan ook nog het eigen TOP-toernooi winnen maakt dat tot een erg geslaagd seizoen. Ongetwijfeld wil Vijfje meer. De selectie zou er alleen maar beter op moeten worden met de komst van Mike Hendriks (Exstudiantes), Emre Sonmez (Bedum) en Rik Slomp (Leekster Eagles).

In hetzelfde rijtje mag ook Real Camaradas worden genoemd. De Zuidhorners gaan het vijfde seizoen Topklasse in en doen dat nog met zo’n beetje dezelfde selectie als het begin. Een keer vijfde, zesde, zevende en negende; meer middenmoter is er niet. Dick-Peter Vis heeft verlengd als trainer/coach en dezelfde namen zullen voorkomen op het wedstrijdformulier plus een uitstekende aanwinst: Dennis Krohne, overgekomen van Tweede Divisionist HHC.

Nieuwkomers Hoofdklasse
Van de nieuwkomers uit de Hoofdklasse is Exstudiantes de club die debuteert. De ex-studenten waren een vaste bespeler van de Hoofdklasse maar zaalvoetbalgoeroe Sop & co kregen versterking van niet de minste Vijfjes. Mike Hendriks, Frans Kramer en Tim Houweling zijn stuk voor stuk uitstekende zaalvoetballers en dat met de routine van de ex-studenten maakte dat Exs tot Hoofdklasse-kampioen. Komend seizoen dus een niveau hoger, echter zonder Hendriks en Houweling.

Na een slopende beslissingswedstrijd is Futsal Cambuur uiteindelijk kampioen geworden van de andere Hoofdklasse ten koste van Boerakker. De ploeg van Milloud Allaui is er bovendien één om rekening mee te houden. Jarich Holwerda en Willem Schreiber komen over van Avanti en bovendien herbergt de ploeg een aantal spelers die op niveau hebben gespeeld.

Drie keer is scheepsrecht zullen ze bij LTC zeggen. Na de degradatie in 2012/13 was het tegen De Griffioen alweer de derde directe kans om terug te keren in de Topklasse F. Tegen REUZ en Futsal Winsum mislukte het, tegen De Griffioen was het wel raak voor de ploeg van Johan Meek. Handhaving zal de doelstelling zijn, maar als team zijnde is LTC lastig te verslaan.

Als lucky loser is De Griffioen ook gepromoveerd. De ploeg uit Oosterwolde verloor van LTC is de finale maar vanwege de aantallen is ervoor gekozen om De Griffioen te laten promoveren. Voor De Griffioen misschien ook wel goed: na de degradatie in 2013/14 begon De Griffioen met een nieuwe ploeg. Ook vorig seizoen was De Griffioen al dichtbij promotie en nu dus als lucky loser. Dat de ploeg aan de bak moet is logisch, dat handhaving voorop staat ook maar wie weet wat de Friezen kunnen in de Topklasse F.

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *