SR28: Degradatie Griffioen, herkansing Marum

Het Topklasse-schap van De Griffioen blijft beperkt tot één seizoen. De ploeg uit Oosterwolde verloor vrijdagavond bij Futsal Dragten (8-5) en daarmee degradeert het naar de Hoofdklasse. Na een prima eerste seizoenshelft leek De Griffioen af te stevenen op handhaving maar met name in het tweede deel werden er te weinig punten gepakt. Futsal Marum moet in de herkansing. Zij verloren van Futsal Winsum (1-2)(Winsum wint zodoende de tweede periode) en moeten zodoende de nacompetitie in om alsnog lijfsbehoud veilig te stellen. Een onterechte nederlaag overigens: een overwinning had er best in gezet voor de equipe van Erik Donker, maar pech, paal, lat en doelman Reinder de Haan bleken een regelrechte sta-in-de-weg.

Het betekent dat Futsal Cambuur, Futsal LTC, Futsal Delfzijl en zvv WMC veilig zijn. Cambuur en LTC deden dat op eigen kracht: Cambuur versloeg Exstudiantes met 1-11 en LTC won in eigen huis met 7-3 van Futsal Delfzijl. WMC pakte wel knap een punt bij kampioen zvv Urk (5-5) en dat bleek uiteindelijk ook voldoende voor handhaving. De strijd om de (vervangende) eerste periode is nog volop open. Drs. Vijfje pakte de laatste strohalm aan om nog steeds derde te kunnen worden met beide handen aan. Op bezoek bij de huidige nummer drie Real werd met 1-4 gewonnen. Zodoende hebben de studenten van Sees Bergman aan een zege op kampioen zvv Urk komende woensdag genoeg aan de derde plaats en vervangende periodetitel. Bij een nederlaag of gelijkspel gaat Camaradas play-offs spelen.

Na een tumultueuze slotfase, waarin koploper Flamingo met 4-3 achterstond, waren het alsnog de Leeuwarders die de zege, en dus het kampioenschap, naar zich toe trokken in de Hoofdklasse H. Helemaal netjes is het niet gegaan: naar het schijnt was er hulp van de scheidsrechter voor nodig. In ieder geval promoveert Flamingo dus naar de Topklasse. ONR deed wel wat het moest doen: het won van Hoogeveen met 5-8 en wint zodoende de derde periode. Futsal Frisia en Hoogeveen gaan eveneens om promotie naar de Hoofdklasse spelen. Onderin zijn nog niet alle beslissingen gevallen. Wanneer Blauw Wit ’34 (negende) komende maandag een punt pakt bij De Herauten zijn zij veilig. Anders wacht een beslissingsreeks met Drs. Vijfje 2 (elfde)(dat met 5-1 van De Herauten won) en LVV Friesland (tiende)(dat met 5-5 gelijkspeelde tegen Frisia). Alle drie de ploegen staan nu nog op 21 punten en op basis van doelsaldo mag je niet degraderen. De nummer elf degradeert, de nummer tien speelt nacompetitie en de nummer negen is veilig.

(Uit de reglementen: 4. a. Komen bij wedstrijden in de categorie A twee teams vanwege een gelijk aantal punten in aanmerking voor zeker kampioenschap, promotie of degradatie, dan volgt een beslissingswedstrijd.
b. Komen bij wedstrijden in de categorie B twee teams vanwege een gelijk aantal punten in aanmerking voor zeker kampioenschap, promotie of degradatie, dan is het doelsaldo bepalend. Is ook het doelsaldo gelijk, dan volgt een beslissingswedstrijd.
c. Als twee teams die niet voortkomen uit dezelfde poule in aanmerking komen voor promotie of degradatie, volgt een beslissingswedstrijd.
d. Komen bij wedstrijden in de categorie A meer dan twee teams in aanmerking voor zekere titel, promotie of degradatie, dan stelt het bestuur amateurvoetbal, „gehoord de partijen‟, een wedstrijdreeks vast.
e. In geval van een beslissingswedstrijd of wedstrijdreeks, stelt het bestuur amateurvoetbal de datum en tijdstip van deze wedstrijd(en) vast, evenals – na overleg met de partijen – de zaal (zalen) waarin te spelen.)

Een zelfde scenario is er in de Hoofdklasse I. Bellingwolde (verrassende 6-8 nederlaag versus Drachtster Boys), De Heracliden (5-2 nederlaag tegen Drs. Vijfje O19) en zvv Delfzijl (2-5 winst op Futsal Marum 2) hebben allemaal 27 punten. Zij zijn wel allemaal uitgespeeld en zullen dus een wedstrijdreeks gaan spelen om handhaving, nacompetitie en degradatie. Afhankelijk van wel of geen nacompetitie van Drs. Vijfje 1 zit Drs. Vijfje O19 nog in de wachtkamer om play-offs te gaan spelen. Inter Maluku FC gaat de play-offs spelen op basis van een vervangende periode op de ranglijst en door een 6-5 zege op Boerakker wint FC Grootegast de derde periode. Wanneer Vijfje geen vervangende periode pakt gaat Roden de play-offs in. Vanwege het terugtrekken van Bedum 1 uit de Topklasse mag Bedum 2 (winnaar 2e periode) geen play-offs spelen en gaat deze over op basis van de ranglijst (zie ook reglementen).

Inter Maluku FC krijgt in ieder geval een tweede ploeg die minimaal Hoofdklasse gaat spelen. Het tweede team pakte het nodige punt bij WMC 2 (7-7) en is kampioen in 1A. Beilen en ACV gaan play-offs spelen. Old Forward moest winnen en won bij Balk (5-8) en is de kampioen in 1B. Futsal Buitenpost en Futsal Dragten 2 gaan play-offs spelen. En in 1C won Futsal Winsum 2 de 2e periode. SV Bedum 3 won ook en gaat eveneens play-offs spelen.

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *