Voorbeschouwing op Topklasse F!

De meest fanatieke zaalvoetbalploegen zijn inmiddels begonnen aan de voorbereiding. Via Social Media is bijvoorbeeld te volgen dat Eerste Divisionist zvv Urk duidelijk een rol van betekenis wil spelen. Dat kan maar één ding betekenen: het zaalvoetbalseizoen staat weer voor de deur. Over een kleine drie weken barst deze weer los met de eerste bekerronde en een week later de eerste competitiewedstrijden. Volgens Zaalvoetbal Noord de hoogste tijd voor een (persoonlijke) voorbeschouwing, te beginnen met de Topklasse F.

Wat gelijk opvalt is in ieder geval dat er geen ploeg zal zijn die zich bombardeert tot titelkandidaat. Vorig seizoen waren de Urkers er uitgesproken over, dit seizoen zal niemand dat durven. Zijn ze er dan niet? In iets mindere mate zeker! Als je simpel naar de ranglijst kijkt is het geen hogere wiskunde om Futsal Winsum te noemen. De ploeg van Marc Krüger was duidelijk the best of the rest. Verder hebben de Groningers met de komst van Sander Roorda er een echte doelpuntenmaker bij gekregen. Samen met sterspeler Edu de Jonge Rosa kan dat wel eens een gouden koppeltje worden. Ook iemand om op te letten: doelman Reiner de Haan. Een jonge keeper die afgelopen regelmatig uit blonk bij de blauwhemden.

Van trainen wordt je alleen maar beter, zeker als je nog jong en onbevangen bent. Dan moet zeker Drs. Vijfje worden genoemd als ploeg die bovenin mee gaat doen. De equipe van Sees Bergman is intact gebleven en ze trainen twee keer per week. Dan zou je er dus logischerwijs niet op achteruit moeten gaan. Daarbij hebben de studenten versterking gekregen met de ex-studenten Dennis de Jong, Mark Boonstra en Frans Kramer. Of ze overigens tot het eerste behoren is de grote vraag.

Bovengenoemde ploeg mag je toch wel rekenen tot de gevestigde orde. Futsal LTC en Futsal Cambuur hebben zich dusdanig versterkt op de transfermarkt dat je ze mag rekenen tot de outsiders. De Assenaren hebben met de komst van Mo Faraouni en Samad Farouni twee raszaalvoetballers erbij. Zet Robert Hamming daarbij en er staat een mooi geraamte. Daarbij laat Arvin Hussein mooie dingen zien en niet onbelangrijk voor de groenwitten is dat doelman Marcel Boorsma weer fit is. Futsal Cambuur heeft met Rochendy Constancia en Jordi Rakiman twee spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. Dat hebben ze bij Futsal Heerenveen al bewezen. Tarek Bourakba, ook een aanwinst, was vorig seizoen topschutter van beide Hoofdklassen namens Frisia. Met Jappie de Vries als nieuwe kapitein op het schip mogen de Leeuwarders hopen op succes.

Verrassingen zijn er uiteraard elk seizoen. Kijkend naar kwaliteit vermoed ik dat de vier hierboven kwalitatief er bovenuit steken. De overige negen, zonder uitzondering, zullen ongetwijfeld als doelstelling hebben om in de middenmoot te eindigen. Het betekent eveneens dat deze negen ook naar beneden moeten kijken. Vermoedelijk zullen er twee teams degraderen en één nacompetitie spelen. Binnen deze negen behoort ook degradant uit de 1e Divisie Futsal Emmeloord. Het verlies van de drie Boundati’s, waaronder Koning Ap en talent Redouan doet namelijk pijn in de polder. Mister Emmeloord Riaz van den Bosch moest met lede ogen aanzien hoe ze naar rivaal zvv Urk verkasten. Een goede zet om het verlies te minimaliseren is in ieder geval het aanstellen van trainer/coach Erik Donker. Een ervaren coach met passie voor het spel. Verder verwacht ik wel wat van nieuwkomer Appie Loukili.

Real Camaradas, REUZ en Futsal Dragten. Ze mogen worden gerekend tot de vaste bespelers van de Topklasse. Af en toe uitschieters naar boven maar in de basis stabiele middenmoters binnen een stabiele club. Ze kenmerken zich bovendien door de geringe spelersmutaties. Dus kan Real weer bouwen op de routine van doelman Jaap de Vries en goals van Jelmer de Jong. Dennis Krohne heeft zijn eerste zaalvoetbalseizoen goed doorstaan. Hij bleek een meerwaarde voor de Zuidhorners. Dick Peter Vis staat wederom aan het roer. Dan REUZ. Mijn REUZ moet ik eigenlijk zeggen. Of bekerwinnaar REUZ. In de breedte iets minder sterk geworden. De overtollige kilo’s van de overige REUZen kan dat mooi compenseren. En ik kan met zekerheid zeggen dat de Vriezenaren er weer zin in hebben en een lastig te kloppen ploegje zullen zijn. Tot slot Futsal Dragten binnen deze drie. Eveneens stabiel. Routinier Tim Hof zet nog steeds de lijnen uit. Verder wordt Sander Germeraad met het seizoen beter. Een mooi jeugdproduct van de Friezen. Luchiën Eding gaat zijn tweede seizoen in bij Dragten.

De jonkies van Theo van der Molen (zvv WMC) wisten zich vorig seizoen maar net te handhaven. Desondanks zit er zeker muziek in de ploeg uit Winschoten. Veel talent en lopende mensen. WMC zou maar zo eens de verrassing van het seizoen kunnen worden. Die eer zou ook kunnen gelden voor promovendus Boerakker. Gezien de selectie had de promotie eigenlijk eerder gemoeten. Desondanks is het een absolute aanwinst voor de Topklasse F. Stuk voor stuk pure zaalvoetballers die met een idee zaalvoetballen. Van promovendus ONR is eigenlijk niet heel veel te zeggen. Wel dat Hendrik Rozema, verkozen tot beste speler op het TOP Toernooi van Drs. Vijfje, er speelt en dat is zeker een uitstekende speler. Harm Gritter is coach, hij doet zeker mee om de titel langst zittende coach.

Op sc Flamingo, promovendus, en Futsal Delfzijl valt geen peil te trekken. Bij beiden zit er absoluut kwaliteit. Zo heeft Flamingo bijvoorbeeld Mourad Azarzar. Een prachtige speler om naar te kijken. De ploegen zijn lastig in te schatten. Het ene moment zijn ze top, het andere moment degraderen ze bijna. Flamingo degradeerde onder de noemer Blauw Wit ’34 uit de Topklasse. Het seizoen ervoor speelden ze bij vlagen uitstekend. Delfzijl speelde zelfs in de Topklasse om promotie. Afgelopen seizoen volgde bijna degradatie.

Op papier is de Topklasse F 2017/18 een prachtcompetitie. Ik voorspeel weinig verschil tussen de topploegen en onderste ploegen. Ik verwacht veel spektakel en goals. ZaalvoetbalNoord is er het hele seizoen bij op zvvreuz.nl. Daarop het programma, de uitslagen, de stand, de selecties en de topschutters. Geef ze vooral door en zegt het voort!

Start een gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *