Geschiedenis

De zaalvoetbalvereniging REUZ is opgericht op 15 mei 2000 te Vries door Ubel Tolner en Roel ter Steege. Daar is ook de naam van gekomen want REUZ staat voor Roel En Ubel Zaalvoetbal. Vanaf toen is er gestart met drie teams, waarbij de insteek voornamelijk plezier en ”lekker ballen” was. Ook toen al werden de thuisduels gespeeld in sporthal De Kamp.

Toch bleef het niet bij drie elftallen: REUZ was en is een bloeiende vereniging waarbij rond 2007 maar liefst zeven elftallen deelnamen aan de KNVB competities. Dat bleek wel erg optimistisch en sinds 2008 speelt REUZ variërend met vijf of zes teams.

De insteek is in de loop der jaren ook gewijzigd. Waar het eerst ”lekker ballen” was, heeft REUZ sinds 2008 een trainer/coach in de persoon van Mike Baalmans. REUZ’ doelstelling is dan ook inmiddels dat het eerste elftal zo hoog mogelijk kan en moet spelen en de overige staat plezier voorop. Daarnaast is REUZ in de breedte ook een bloeiende vereniging. Vanaf het seizoen 2017/18 neemt REUZ deel aan de competitie met zes teams, waaronder een A-team en een damesteam.

REUZ 1
REUZ 1 begon in haar eerste vorm als vriendenteam. Destijds onder de noemer REUZ 3 werd begonnen in de 4e klasse. Na kampioen te zijn geworden en promotie naar de 3de klasse te hebben afgedwongen is besloten om REUZ 3 voortaan te laten spelen als REUZ 1. Daarbij werd Numan/Assuarantiën aangetrokken als sponsor en vervolgens is het snel gegaan: weer volgden twee kampioenschappen. Drie seizoenen geleden werd vervolgens een trainer/coach aangesteld in de persoon van Mike Baalmans om zo een goed figuur te slaan in de 1ste klasse. Dit lukte aardig: REUZ werd in de competitie 3de maar in de nacompetitie die volgde was Omlandia te sterk, waardoor REUZ 1 net promotie mis liep.

Het seizoen 2009-2010 kwam het zodoende uit in de 1e klasse D, een bijna volledige Drentse klasse. Lange tijd deed REUZ mee om het kampioenschap. Het cruciale duel tegen HODO in de eigen sporthal de Kamp met ruim 200 toeschouwers ging nipt met 6-7 verloren en dus moest REUZ de titel laten aan de ploeg uit Hollandscheveld. Desondanks pakte REUZ wel een periode maar evenals vorig seizoen moest REUZ haar meerdere erkennen is de eerste rond. Dit maal was WMC 3 over twee duels te sterk. In de beker ging REUZ in de achtste finale onderuit tegen de Golden Oldies.

In het seizoen 2010-2011 haalde REUZ dan wel de Hoofdklasse. In de reguliere competitie behaalde REUZ een tweede plaats achter Leekster Eagles A1 (REUZ pakte wel de 1ste periode) maar in de nacompetitie die volgde was REUZ oppermachtig. In de alles bepalende finale in Heerenveen tegen Exstudiantes was REUZ met 4-2 te sterk en zo kwamen de Vriezenaren het seizoen 2011-2012 uit in de Hoofdklasse I. Daarin werd REUZ derde en werd andermaal de nacompetitie bereikt. Dat ging weer uitstekend: achtereenvolgens werden de Herauten, Real Camaradas en de Griffioen verslagen wat betekende dat REUZ voor het eerst in de historie op Topklasse niveau uit kwam. Ook bereikte REUZ de halve finale beker. Verloren werd echter van Blauw Wit ’34 2.

Het seizoen 2012-2013 is voor REUZ tot op heden het meest succesvolle en memorabele seizoen geweest in de geschiedenis. Naast een uitstekende 4e plaats in het debuutjaar in de Topklasse F werd daarnaast de districtsbeker Noord gewonnen in een schitterende bekerfinale in de eigen Sporthal de Kamp. Drs. Vijfje werd na penalty’s verslagen. Na meerdere succesvolle seizoenen was het seizoen 2013/14 minder succesvol. Wel deed REUZ 1 voor het eerst mee in de Landelijke KNVB-beker maar ging het in de 1e ronde met 10-0 onderuit tegen MSV Zeemacht uit Den Helder. Ook in de districtsbeker was het bekeravontuur al snel ten einde. In de Topklasse F wist REUZ 1 zich met moeite te handhaven. Dat gebeurde in de nacompetitie in het beslissingsduel tegen LTC. De Assenaren werden na verlengingen uitgeschakeld.

Het seizoen 2014/15 begon uitstekend voor REUZ 1 dat met Robert Hamming en Raphael Tuankotta twee uitstekende zaalvoetballers erbij kreeg. Lange tijd deed de ploeg van Mike Baalmans mee om de bovenste plekken wat recht geeft op nacompetitie. Uiteindelijk is REUZ knap op de vierde plaats geëindigd, waar het in de beker er pas in de halve finale eruit vloog.

Met de versterking van Tim van Huffelen en de terugkeer van Rien Jansen kende REUZ 1 weer een topseizoen in 2016/17. Met name de eerste seizoenshelft speelde de equipe van Mike Baalmans mee om de bovenste plaats (op de hoogste plaats na). In de tweede seizoenshelft was hiervan geen sprake meer maar dat werd ruimschoots goed gemaakt met de tweede bekerwinst in de historie na een zinderende finale tegen zvv Urk (6-3). Het seizoen (2017/18) erop kende met het bekerduel tegen Landskampioen zvv Hovocubo wederom een hoogtepunt. In het seizoen 2018/19 deed REUZ wederom een poging om de bekerfinale te winnen. De finale werd gehaald, maar in Drachten bleek PKC ´83 met 3-2 te sterk. In de competitie werd een gooi gedaan naar promotie naar de 1e Divisie. REUZ werd knap 3e in de Topklasse (het beste resultaat ooit), maar in de 1e ronde van de nacompetitie van OS Lusitanos uit Amsterdam over twee duels te sterk.